Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is een stroomstoot toe te dienen. Het apparaat geeft u via een ingebouwde computerstem opdracht om een stroomstoot toe te dienen of te starten met hartmassage en mond op mondbeademing. De AED leidt u op een veilige wijze door de reanimatie heen tot professionele hulpverleners het van u overnemen.

Hoe werkt een AED?
Nadat u twee zelfklevende elektroden op de borst van het slachtoffer heeft aangebracht, begint de AED met een automatische analyse van het hartritme. Wanneer er sprake is van ventrikelfibrillatie zal de AED opdracht geven tot het toedienen van een stroomstoot door het hart. De stroom wordt aan het hart afgegeven via de zelfklevende elektroden.

Wat is fibrilleren?
Fibrilleren is een ritmestoornis waarbij het hart onwillekeurig samentrekt. Het gevolg hiervan is dat het hart geen bloed meer rondpompt door het lichaam, het is alsof het hart stilstaat. Bij fibrilleren is defibrilleren met een AED door leken de enige oplossing. Dit moet dan wel, indien mogelijk, binnen 6 minuten gebeuren.

Wat is een circulatiestilstand?
Bij een circulatiestilstand wordt er geen bloed meer door het lichaam gepompt en treedt er een doorbloedingsstilstand op. Een circulatiestilstand ontstaat wanneer het hart niet meer effectief pompt (fibrilleert) of wanneer de prikkels tot samentrekken volledig uitblijven (asystolie).


AED’s in Dongen
In Dongen hangen veel AED’s buiten in Beveiligde en verwarmde kasten.
Als je een account gemaakt hebt bij hartslagnu.nl kun je zien waar de AED’s in
jouw buurt hangen met aanvullende informatie
b.v. links naast de voordeur.
Dit zijn de AED’s die door onze stichting zijn aangemeld bij hartslagnu.nl