6-minuten zone

Een 6-minuten zone is een zone waarin binnen zes minuten gealarmeerd, gereanimeerd én met behulp van een AED, gedefibrilleerd kan worden indien er een slachtoffer is met een hartstilstand.
Zo'n zone kan een bedrijf, een (winkeliers)vereniging, een sportclub of zelfs een straat of een wijk zijn. De overlevingskansen van een slachtoffer na een hartstilstand, binnen die 6-minuten zones, kunnen wel 70% bedragen.
In een goede 6-minuten zone is het alarmeringssysteem HartslagNu van toepassing.

Klik hier voor meer informatie over een 6-minuten zone.

Wat is HartslagNu?

HartslagNu is het alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgerhulpverleners bij reanimaties.Het systeem wordt gebruikt door de ambulance meldkamers, dat via een sms-bericht burgers in kan schakelen om handelend op te treden in het geval van een hartstilstand. HartslagNu zorgt ervoor dat direct na de melding bij de meldkamer, getrainde burgers worden ingeschakeld om snel hulp te kunnen bieden.
Een deelnemer kan gevraagd worden om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie of om eerst een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan en, indien nodig, te starten met defibrilleren.
Vanaf dinsdag 20 oktober 2015 is de HartslagNu App beschikbaar gekomen voor alle burgerhulpverleners in Nederland die in het bezit zijn van een smartphone. De App gebruikt de locatie informatie van de smartphone om de huidige locatie te bepalen. Bij een oproep wordt een Sms-bericht en een pushbericht (bericht via de App) verzonden. Dit vergroot de kans dat de oproep meteen wordt ontvangen en direct gehoor kan worden gegeven aan de oproep. De App is te vinden in de Apple store en de Google Play Store onder de naam - hartslagnu -. Naast alarmering via de App blijft alarmering via een Sms-bericht bestaan. Als u de App uitzet (niet verwijderen!) wordt u op dat moment gealarmeerd via een Sms-bericht op basis van het opgegeven adres (of adressen). Note: Er wordt gevraagd om 'locatievoorziening' op uw smartphone op 'altijd' in te stellen voor de App. De App gebruikt niet continu uw GPS, maar deze dient wel altijd aan te staan. Het batterij verbruik is minimaal.

Klik hier voor meer informatie over HartslagNu.